Tillbaka till jaktdagar

Jakt 2013

Älgjakten i Jämtland under September blev riktigt bra. Samtliga tilldelade älgar fälldes varav några riktigt fina tjurar. Lassie hade faktiskt ett bra ståndarbete på ensam ko riktigt länge. Det hör inte till vanligheterna att älgarna står för hund här uppe under septemberjakten.

Vi har haft strålande jakter på hjort under okt-november mest beroende på vår drevertik Alva. Många är de kronhjortar vi fällt för henne.

Den 20/11 var min kompis Anki på besök ifrån Norrland. Vi släppte hennes drever Dolly som tog upp hare. Det blev ett mkt bra drev i 2 timmar innan haren fixade ett såpass bra gömställe att Dolly gav upp. Sedan släppte vi Luna (vår gråhundsvalp som Anki o Ingemar är fodervärdar för). Luna är snart 8 månader och har tidigare fått vara framme vid en skjuten älg. Nu bar det sig inte bättre ! än att vi gick på älg. Lite trevande skall i början men snart lossnade osäkerheten och Luna skällde ca 30 min innan älgen vandrade iväg. Så roligt det var att få uppleva hennes första ståndarbete. Hon hade ett mkt bra skall och täthet runt 100 skall/min. Bra sök hade hon också, full rulle. Denna dag kommer jag att minnas länge.

Övrig jakt 2008

Under 2007 hände inte spec. mycket av övrig jakt. Några rävar föll på vak.

Övrig jakt 2006

23/1-06. Stefan fick sin andra räv på vak i januari. Även denne var en hane. 

Under hösten -06 har vi varit inbjudna på flera älgjakter med Humla. 4 rävar har det blivit på vak.

Övrig jakt  2005

* 5/3. Stefan fick sin 12:e räv på vak.

* 28/2. 11:e räven var en äldre hane med mkt kraftfullt ärrat huvud.

*18/2-05. Den 10:e räven för säsongen sköt Stefan i natt.

* 29/1-05. Stefan sköt en skabbräv i natt. 9:e räven.

* 24/1-05. Stefan fick 2 rävar till på vakjakt med en natts mellanrum. Båda var fullpälsade ganska stora hanar. Dessa var nr 7 och 8 sedan oktober. Foto, klicka här.


2004 

* 16/11. Ytterligare en räv för Stefan i kväll. Den 6:e i höst.

* 24/10. 2 rävar skjutna i natt av Stefan. 

* 21/10. En historisk dag i Väneryr. För första gången på mannaminne, sköts det en älg här. Det blev Stefan som fick skjuta en dubbelkalv. Vi såg i går kväll en ko med 2 kalvar samt en ensam ko på vårt gärde. Idag när det blev skjutljust fanns kon med de båda kalvarna kvar. Kul att Stefan använde min 308:a. Det är också första året som 3 gårdar tillsammans här har en kalvlicens. 

Stefan har också redan fått 3 ungrävar på vak hemma inom en vecka. Det var i andra älgjaktsveckan. Förra säsongen blev det ju 14 totalt.

* 17/9. Åter efter en välbehövlig semester i Söderhamnstrakten. Förutom oss var våra kompisar Anki o Ingemar med. Samt förstås drevrarna GP och Esse. Vi fick av Micke låna en fantastisk jaktstuga vid en sjö med jaktmarken runt om. Det var meningen att jaga hare men så värst mycket till hardrev blev det nu inte. Mycket svår terräng med klippblock och långt gräs samt väldigt varmt gjorde det svårt för vovvarna. På morgonen ca 12 grader som snabbt blev plus 18 i strålande solsken. De fick i alla fall bra sökträning och allmän social träning. Det var spännande också då det fanns björn på marken. Anki träffade på ett nyupprivet jordgetingbo och ett område med björnspillning där blåbären var avbetade. En kväll fick vi vara med på andjakt. En väldigt trevlig jakt med Kicki, Micke o deras jaktlabradorer. Så snabbt de letade upp de skjutna änderna och apporterade dem! Vi besökte också ett litet fiskeläge vid östersjön kallad Trollharen. Tusen tack Kicki o Micke för en härlig semester och en fin "älgpresent". Bilder finns under knappen bilder/semester-04.                      

* 31/8. Fick höra att det har skjutits en BJÖRN för Trajåsens Elov idag!!!!! Och detta var troligen hans första björnkontakt. Det hann inte bli ståndskall så väldigt länge förrän husse Mikael Jonsson (Micke) i Söderhamn fick skjuta. Grattis till denna bedrift. Kan undra hur det kändes att hitta en björn i stället för en älg framför hunden?

Äntligen! Måndagen den 16/8 och vakjakt på rå. Det var några år sedan sist faktiskt. Brukar vara lite för varmt, så även i år men ändå.

Kl 0530 fick Kerstin en skaplig ungbock med långa horn men bara 4 taggar. En halvtimme senare sköt Stefan sin med lika långa horn men betydligt kraftigare och 5 taggar.

Sidans topp